Brent petrol bu sabah 123 USD’ye kadar yükseldi
AB’nin Rus petrolüne kısmi bir yasak getirmeyi kabul etmesiyle Brent petrol bu sabah 123 USD’ye kadar yükselmiş durumda. Kısa vadeli iyi bir yükseliş ivmesi yakalayan EURUSD paritesi ise baskı altında. Yaklaşık 10 baz puan artarak %2,84’e çıkan ABD on yıllık tahvil faizi ile birlikte Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de satıcılı seyrediyor. Buna karşın borsalardaki yükseliş isteğinde bir bozulma gözlenmiyor. Çin’de eşik 50 seviyesinin altında kalan ancak beklentilerin üzerinde gelen PMI verisi ile birlikte Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,3 civarında alıcılı. ABD vadelileri de yine artı bölgede seyrediyor. Enflasyona endeksli bir ürün ile ilgili resmi bir açıklama yapılmamasının katalizörlüğünde dün %3,62 oranında yükseliş kaydeden BIST100 de güne %0,3 civarında yükselişle başlayabilir. Endeks, yaşanan hacimli yükselişe paralel tarihi zirvesi olan 2.562 seviyesini gün içerisinde test edebilir.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
MAKROEKONOMİ
Almanya’da mayıs ayına ilişkin öncü TÜFE, aylık %0,9 artışla beklentilerin üzerinde artarken, yıllık ise %7,4’ten %7,9’a yükseldi. Mayısta yıllık bazda bakıldığında, enflasyonda en yüksek artış enerji ürünleri grubunda (%38,3) görüldü. Ayrıca gıda ürünlerinde enflasyon yıllık %11,1 artışla hızlanırken, hizmetler grubunda ise %2,9 artışla bir önceki aya göre hafif yavaşladı. Avrupa genelinde yükselen enflasyon, ECB’nin temmuz ayından itibaren kademeli olarak faiz artırımına başlaması ve mevduat faizinin üçüncü çeyrek sonunda pozitif bölgede hareket etmesi planını desteklerken, artan enflasyonist baskılarla bazı ECB üyelerinin de 50 baz puanlık faiz artışının uygun olacağını ifade ettikleri de gözlenmekte. ECB Başekonomisti Lane ise temmuz ve eylül ayları toplantılarında 25’er baz puanlık faiz artışlarının gösterge niteliğinde artırım hızı olabileceğini belirterek para politikasında normalleşmenin kademeli olacağını söyledi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni verisi takip edilecek. Bu dönemde Michigan endeksinde de gördüğümüz üzere tüketici güveni enflasyonist gelişmeler nedeniyle baskı altında kalmakta. Bu kapsamda, mayıs ayında Conference Board tüketici güveni endeksinin 107,3’ten 103,9’a kısmi gerilemesi bekleniyor.
Avrupa tarafında ise, TSİ 09.45’te Fransa’da ve TSİ 11’de İtalya’da yılın ilk çeyreğine ilişkin nihai GSYH büyüme verileri açıklanacak. Bu yılın ilk çeyreğinde bölge genelinde salgın kısıtlamalarının kaldırılmasına karşın Rusya ve Ukrayna kaynaklı artan jeopolitik riskler ve başta enerji ve endüstriyel metaller olmak üzere emtia fiyatlarındaki artışlar ve devam eden tedarik zinciri sıkıntıları büyüme üzerinde aşağı yönlü baskıları artırmıştı. Bu kapsamda, öncü verilere göre yılın ilk çeyreğinde Fransa ekonomisinde büyüme çeyreklik bazda yatay seyrederken, İtalya ekonomisi ise geçen yılın son çeyreğinde çeyreklik bazda %0,6 büyümenin ardından yılın ilk çeyreğinde %0,2 oranında daralmıştı.
Ayrıca Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de mayıs ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Beklenti mayıs ayında gıda ve enerji fiyatlarındaki artışla TÜFE’nin yıllık %7,4’ten %7,7’ye yükselmesi yönünde. Avrupa Komisyonu ise yıl sonunda enflasyonun %6,1’e, 2023 yılında ise %2,7’ye gerilemesini beklemekte.
Bunun yanında, TSİ 10’da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Villeroy’un konuşması izlenecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri takip edilecek. Türkiye ekonomisi, 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,1 büyüme kaydetmişti. 4. çeyrekte kurda gözlemlediğimiz dalgalanma, talebin öne çekilmesini ve yurt içi talebin güçlü seyrederek özel tüketimin büyümeye en yüksek katkıyı veren kalem olmasını sağlamıştı. Olumlu dış talep koşullarının desteğiyle 4. çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısı sürmüştü. 2021 yılının genelinde büyüme ise %11 gerçekleşmişti. Yıllık %9,1 büyümenin kaynaklarına baktığımızda tüketim +12,2 puan (özel tüketim 12,5 puan, kamu tüketimi -0,3 puan) katkı vermişti. Yatırımlar -0,2 puanla büyümeyi sınırlı negatif etkilemişti. Ardı ardına 5 çeyrek stokların eritilmesi büyümeyi 4. çeyrekte de -7 puan negatif etkilemişti. 2021 yılında %11 büyümenin kaynaklarına bakıldığında ise 9,3 puanı tüketim, 1,8 puanı yatırım ve 4,9 puanı net ihracat olmuştu. Stoklar büyümeyi 4,9 puan aşağı çekmişti. 2022 yılının ilk çeyreğinde ise beklentiler, üretim ve tüketimde geçen senenin son çeyreğine göre sınırlı yavaşlama ile büyümenin Foreks Anketi’ne göre yıllık %7,2 ve Bloomberg Anketi’ne göre ise yıllık %7,5 ile olumlu seyrini sürdürmesi yönünde ağırlık kazanmakta. Dolayısıyla ihracatın desteklediği sanayi üretimi gibi göstergeler ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte gücünü koruduğuna işaret ederken yılın geri kalanında turizm, ihracat ve özel tüketimin seyri büyümenin performansında belirleyici olacak başlıca unsurlar.
Ayrıca TSİ 10’da nisan ayına ilişkin nihai dış ticaret verileri açıklanacak. Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan nisan ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerine göre ihracattaki artış devam ederek 23,4 milyar USD’ye ulaşmıştı, ithalat ise 29,5 milyar USD’ye gerilemesine rağmen yüksek seviyelerini korumuştu. Dış ticaret açığı ise aylık 8,2 milyar USD’den nisan ayında 6,1 milyar USD’ye gerilerken, 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı da 64,6 milyar USD’ye yükselmişti. İhracatın ithalatı karşılama oranı %79,3 olurken, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %100,9 olmuştu.
Bunun yanında, TSİ 10’da nisan ayına ilişkin hizmet üretici fiyat endeksi verisi takip edilecek. Hizmet üretici fiyat endeksi mart ayında aylık %5,44 artarken, yıllık ise %80,62’ye ulaşmıştı. Alt gruplara bakıldığında martta aylık bazda en yüksek artış ulaştırma ve depolama hizmetleri (%8,26), yıllık bazda en yüksek artış ise gayrimenkul hizmetlerinde (%154,95) görülmüştü.
Diğer yandan, TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Haziran-Ağustos dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.
TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 27 Mayıs haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 3,5 milyar USD artarak 103,8 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 3,6 milyar USD artarak 13,2 milyar USD’ye yükseldiğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İstanbul Avcılar Ispartakule 5. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Ebruli Ispartakule)’nin Yüklenicisi ile yapılan Sözleşmeye Ek Protokol ile 208,4mn TL olan Asgari Şirket Payı Toplam Geliri, 345,6mn TL’ye yükselmiştir.
18 Mayıs 2022 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…
Koç Holding (KCHOL, Nötr): Koç Holding tarafından Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr) paylarına ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayıyla gerçekleştirilen zorunlu pay alım teklifi süreci 30 Mayıs 2022 tarihinde saat 17:00 itibariyle sona ermiştir. Zorunlu Pay Alım Teklifi sürecinde pay alım teklifine karşılık veren yatırımcı olmamıştır.
5 Mayıs 2022 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
BES: Bloomberg HT yayınlanan Sigorta Gündemi’nde, SEDDK Başkan Vekili Ali Ersoy tarafından yakınlarına özel günlerinde altın gibi geleneksel hediyeler vermek yerine bireysel emeklilik hesaplarına ek katkı payı hediye etmek isteyenlerin talebini karşılamak için ‘BES Hediye Kartı’ veya ‘Hediye Sertifikası’ çalışmalarına başlandığı bilgisi verildi.
Mobilya: Dünya gazetesinde yayınlanan habere göre; geçen yıl Türkiye’den 58 bin 576 ev alan yabancıların Türkiye’de artan konut alma ve kiralama istekleri mobilya pazarını da hareketlendirdi. Özellikle Araplar başta olmak üzere yabancılar, son 2-3 yıl içinde artan mobilya talepleri nedeniyle, Türkiye mobilya pazarında bindelik oranlarla ifade edilen paylarını, yüzde 1 ila 2’lere çıkardı. Yabancıların en fazla mobilya alışverişi yaptığı bölgeler ise Avrupa Yakası’nda da Beylikdüzü, Başakşehir ve Esenyurt oldu. Ürün satışlarında yabancı müşterilerin payının son zamanlarda yükseldiğine dikkat çeken Doğanlar Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği (MOYSAD) Derneği Başkan Vekili Davut Doğan, “Özellikle belli bölgelerde yükseliş yaşanıyor. Suriyeliler başta olmak üzere Araplar ağırlıkta. Bu nedenle Arapların yoğun yaşadığı ve çok fazla villa aldığı Sapanca tarafında yoğun satışlar yaşanıyor. Ayrıca Esenyurt, Sefaköy, Beylikdüzü, Başakşehir gibi bölgeler de yabancıya satış yoğun oluyor” dedi. Doğan, 2-3 yıl öncesine kadar yabancıların mobilya alımlarındaki payı ‘binde’ olarak ifade edilirken bugün yüzde 1-2 seviyesine ulaştığını söyledi. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Netaş (NETAS): Şirket, Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş. (Superonline) ile imzalanan Wifi-6 Homegateway Çerçeve Tedarik Sözleşmesi kapsamında; Superonline’dan akıllı ev teknolojileri için yüksek performans ve hızda kablosuz internet bağlantısı sunan Wifi-6 destekli fiber modem (Wifi-6 HGW) tedariki için 1,7mn USD tutarında sipariş almıştır.
Özak GYO (OZKGY): Şirket, 30.05.2022 tarihinde, Emlak Konut GYO tarafından düzenlenen “İstanbul Avcılar Firuzköy 1. Etap 1. Kısım Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesinin 2. oturumuna katılımını gerçekleştirmiş olup, Emlak Konut GYO tarafından ihale sonrası yapılan açıklamada ihalenin Şirketin lehine sonuçlanmadığı belirtilmiştir.
Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket ile Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. arasında 30.05.2022 tarihinde Kayseri ilinde arazi üstü Güneş Enerjisi Santrali (GES) tesis edilerek tüm elektrik, inşaat ve mekanik işleri dahil olmak üzere anahtar teslim olarak kurulması (panel tedariki hariç) amacıyla sözleşme bedeli 4,3mn USD + KDV olan sözleşme imzalanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 62 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 519 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 60 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı