Genel

Politik Risk Sigortası Nedir?

Politik Risk Sigortası Nedir?

Politik risk sigortası, siyasi olaylar nedeniyle para kaybetme olasılığı ile karşı karşıya kalan yatırımcılara, finansal kurumlara ve işletmelere finansal koruma sağlar. Bir hükümetin sigortalının büyük bir mali kayıp yaşamasına neden olacak bazı önlemler alması ihtimaline karşı koruma sağlar.

Politik risk sigortası, kamulaştırma (örneğin, hükümetin mülke el koyması), siyasi şiddet (örneğin, sivil huzursuzluk veya ayaklanma eylemleri), yerel para birimini çevirememe ve ülkesine geri gönderememe, devlet borcunun temerrüdü ve hatta fiiller gibi birçok olasılığı kapsayabilir. Terör ve savaş.

ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR

  • Politik risk sigortası, siyasi olaylar nedeniyle mali zarara uğrayan yatırımcılara, finansal kurumlara ve işletmelere teminat sağlar.
  • Siyasi risk sigortası kapsamındaki siyasi olaylar arasında kamulaştırma, siyasi şiddet, devlet borcunun temerrüdü ve terör veya savaş eylemleri yer alır.
  • Politik risk sigortası, gelişmekte olan ülkelerde iş yapan şirketlere rahatlık getirir.
  • Politik risk sigortası satın alacak yaygın şirketler arasında çok uluslu şirketler, ihracatçılar, bankalar ve altyapı geliştiricileri bulunur.
  • Politik risk sigortası poliçeleri uzun süre kilitlenebilir, bu da yurtdışında iş yapma riskini azaltır.

Politik Risk Sigortasını Anlamak

Gelişmekte olan piyasalar, ticari büyüme için büyük bir fırsat sunabilirken, gelişmiş piyasalardan daha büyük riskler de sunarlar. Siyasi çalkantı, varlıkların değerinde ciddi bir düşüşe veya tahrip olmasına veya el konulmasına ve tamamen değer kaybetmesine neden olabilir. Siyasi risk sigortası olmadan, işletmeler, varlıklarını ve sorunsuz çalışma yeteneklerini tehdit eden ortalamanın üzerinde siyasi istikrarsızlık seviyelerine sahip gelişmekte olan ülkelerde faaliyet göstermekte özellikle isteksiz olacaktır.

Politik risk sigortası satın alabilecek şirket türleri arasında çok uluslu şirketler, ihracatçılar, bankalar ve altyapı geliştiricileri bulunur. Politikalar, her müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilir. Bir veya birden fazla ülkeyi kapsayabilir ve daha uzun vadelere ve milyonlarca dolarlık teminat tutarlarına sahip olabilirler.

Bir sigorta poliçesini uzun yıllar boyunca (örneğin, büyük bir ihraççı ile 15 yıla kadar) kilitleme yeteneği, politik risk sigortasının önemli bir özelliğidir. Birçok iş fırsatının gerçekleştirilmesi yıllar gerektirir ve siyasi koşullar kısa sürede önemli ölçüde değişebilir. Bir işletme, ne olursa olsun siyasi risklere karşı yıllarca sigortalı olacağını bilirse, aksi takdirde yapılması çok riskli olabilecek faaliyetlere güvenle devam edebilir.

Politik Risk Sigortası Örnekleri 

Politik risk sigortası, fiziksel varlıkları, hisse senedi yatırımlarını, satın alma sözleşmelerini ve uluslararası kredileri koruyabilir. Örneğin, çok uluslu bir şirket olan XYZ Şirketi, yabancı bir hükümete insansız hava araçları sağlamak için bir sözleşmeye sahiptir. XYZ Şirketi tüm insansız hava araçlarını üretir ve gönderir, ancak sevkiyattan sonra hükümet iflas eder ve borcunu ödeyemez. Bu durumda, XYZ Şirketinin politik risk sigortası zararı karşılayacaktır.

Benzer şekilde, yeni bir hükümet iktidara gelir ve ithalat düzenlemelerini, drone sevkiyatının artık ülkeye giremeyeceği anlamına gelecek şekilde değiştirir. Yine, XYZ Şirketinin politik risk sigortası zararı karşılayacaktır.

Diğer bir örnek, gelişmekte olan bir ülkede fabrika kuran ve ülkedeki bir darbenin ardından fabrikasını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan bir otomobil üreticisi olan Ali’nin Araba Dükkanı. Darbeden sonra, ulusal hükümet daha önce özel olan tüm fabrikaların mülkiyetini ilan ederse, politik risk sigortası Ali’nin Araba Dükkanını fabrika kaybını telafi edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir