Gündem

BİST100 endeksi

Geçtiğimiz hafta piyasalarda Dolmabahçe’de gerçekleşen Rusya – Ukrayna görüşmelerinden gelen olumlu haber akışları ile risk iştahı yüksekti. Dışişleri Bakanları düzeyinde de görüşmenin olacağının açıklanması ve Rusya’nın bazı bölgelerden çekilmesi ile olumlu hava devam etti. BİST100 endeksi tarafında da Aralık ayından bu yana ilk kez 2.200’ün üstü kapanışlar gerçekleşti. Ulaştırma sektörü payları bu dönemde ön plana çıktı.

Bugün yurt içinde enflasyon verisi açıklanacak. Saat 10:00’da TÜİK tarafından yayımlanacak veride aylık bazda bizim de beklentilerimize paralel %5’in üstünde enflasyon bekleniyor. Cuma açıklanan veride ise İstanbul enflasyonu aylık bazda %6,3 olarak açıklandı. Beklentimiz dahilinde gelebilecek aylık bazda enflasyon verisinin gelmesi durum enflasyonun yıllık bazda %60’ın üstüne çıkacağına işaret ediyor. Enflasyonun aşağı yönlü seyri için daha öncesinde Nisan ayları konuşulurken, Rusya Ukrayna krizi ile birlikte aşağı yönlü enflasyon durumu yaz aylarında olabileceği konuşuluyor. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de yaz aylarına doğru enflasyonun düşme olasılığının daha yüksek olduğunu dile getirmişti. Enerji tarafı her ne kadar devlet tarafından sübvanse edilse de jeopolitik gerginlikten kaynaklı olarak enerji fiyatlarındaki artış ve zamlar sürüyor. Enflasyonun geri çekilmesi için son olarak gıda ürünlerinde KDV oranı %8 ‘den %1’e düşürüldü.

ABD’de tarım dışı istihdam Mart ayında 431.00 kişi artarak 490.000 olan beklentilerin altında kaldı. İşsizlik oranı %3,6’ya gerilerken işgücüne katılım oranı arttı.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir