Gündem

ABD borsalarında gözlenen yüksek oynaklık

Dün ABD borsalarında gözlenen yüksek oynaklığın ardından küresel risk endeksi de olarak izlenen S&P500 günü hafif de olsa artıda kapatmayı başardı. Bu sabah da vadelide %0,4 yükseliş gözleniyor. Euro STOXX 50 vadelisi ve MSCI Asya Pasifik endeksinde ise %0,7 civarında yükseliş yaşanırken, Çin’de kovid vakalarında düşüş gözlenmesi risk iştahını genel olarak destekliyor. Şanghay endeksi yaklaşık %2 primli. Günün kritik gelişmesi öğleden sonra ABD’de TSİ 15.30’da açıklanacak nisan ayı enflasyon verisi olacak. Yüksek enflasyon ortamında verinin önemi bir kat daha artarken, enflasyonun söz konusu ayda tepe yapması bekleniyor. Enflasyonun yıllık bazda ise %8,5’ten %8,1’e hafif gerilemesi öngörülürken, tahminlerin hafif altındaki bir veri bile borsalarda güçlü bir toparlanmaya neden olabilir. Küresel borsalardaki görüntüye paralel olarak BIST100 endeksi de güne %0,7 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün Borsa İstanbul şirketlerinin konsolide finansalları için son gündü. Genel olarak şirketlerin ilk çeyreğe iyi başladığını ve karlılıkta şirketlerin yaklaşık üçte ikisinin anket beklentilerini aşan sonuçlar açıkladığını gözlemledik. Bu da enflasyonist ortamda hisse piyasalarına olan talebi bir kat daha artıyor ki Borsa şu aşamada gözde yatırım aracı olarak ön planda kalmaya devam ediyor. Bu kapsamda BIST100’ün, yurtdışında risk iştahında tekrar bozulma gözlense bile, 2.500 seviyesinin üzerinde kalarak artık yeni bir yükseliş dalgasına girebileceğini düşünüyoruz. Kurdaki yükseliş sanayi hisselerinin tekrar ön plana çıkmasını sağlarken, 700 baz puana yaklaşan ülke risk primimizin (5 yıllık CDS) hisse piyasalarına çok fazla bir etki yapmasını beklemiyoruz. ABD enflasyonunda piyasaları destekleyici rakamlar gözlenmesi durumunda da BIST100 endeksinde potansiyel yükselişler ivme kazanabilir ve 2.550 bölgesi hedef olabilir.

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 


 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt içindeTÜİK tarafından mart ayına ilişkin iş gücü istatistikleri yayınlandı. Arındırılmış verilere göre mart ayında işsizlik oranı %11,1’den %11,5’e yükselirken, arındırılmamış işsizlik oranı ise %11,4’te yatay seyretti. Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 153 bin kişi artarken, iş gücüne katılım oranı %52,5’ten %52,6’ya sınırlı yükseldi, istihdam oranı da %46,7’den %46,5’e sınırlı geriledi. (Şekil 1). Haftalık ortalama çalışma saatleri ise 45,4’ten 44,9 saate geriledi.

  • Arındırılmış verilere göre istihdam şubatta 59 bin kişi azaldı. İşsiz sayısı 153 bin kişi arttı. Genç nüfus işsizliği ise %20,7’den %21,2’ye yükseldi.
  • Erkeklerde istihdam oranı ve iş gücüne katılım oranı artarken, kadın istihdam oranı ve iş gücüne katılım oranı geriledi. Mart ayında kadın işsizlik oranı %13,4’ten %13,9’a, erkek işsizlik oranı ise %9,9’dan %10,3’e yükseldi.
  • Tamamlayıcı göstergelerde ise önceki aya göre daha olumsuz seyir dikkat çekerken, kadınlara ilişkin tamamlayıcı göstergeler daha olumsuz seyretmekte. 
  • Tamamlayıcı göstergelere baktığımızda mart ayında atıl iş gücü oranı %22,1’den %22,7’ye, daha fazla çalışmak istediği halde haftalık 40 saatten az çalışan kişilerin de işsiz sayısına eklenerek bulunan zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15,1’den %15,7’ye, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı %18,4’ten %18,8’e yükseldi. 
  • OVP’de 2022 yılı ortalama işsizlik oranı tahmini %12 seviyesinde. Bu dönemde özellikle ihracatın sanayi istihdamını desteklemesi beklenmekte. Jeopolitik risklerin artışıyla hizmet istihdamında azalma olabileceği düşünülmekteydi fakat özellikle küresel ölçekte salgın kısıtlamalarının hafiflemesiyle turist sayısında artış görülmekte. Önceki gün açıklanan DHMİ verileri de dış hat yolcu sayısında artışa işaret etmekte. Sektörel güven endekslerinde gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentileri inşaat sektörü hariç iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmekte. İnşaat sektöründe ise özellikle konut sektörüne yönelik açıklanan son destek paketi inşaat istihdamını destekleyecektir. Nisan ayında İŞKUR’un yayınladığı açık iş ve işe yerleştirme verilerine baktığımızda ise açık işler inşaat sektörü ve tarım sektöründe düşerken, hizmet ve sanayi sektöründe belirgin artmakta. Marta göre ise toplam açık iş sayısı artmakta. İşe yerleştirme verisinde de hizmetler sektöründe belirgin artış görülürken, inşaat ve imalat sektörlerinde ise düşüşler görülmekte.


New York Fed Başkanı Williams, Fed’in faiz artışlarıyla işsizliği artırmadan enflasyonu düşüreceğini, bu yıl büyümenin %2 ve işsizlik oranının ise %3,6 civarında kalabileceğini belirtti. Ayrıca Williams, para politikası adımlarının talep tarafını yavaşlattığını, zamanla tedarik zinciri sıkıntılarının da azalacağını ve böylece ABD’de ve küresel çapta gelecek dönemde arzda artışın sağlanabileceğini düşündüğünü belirtti. Richmond Fed Başkanı Barkin ise, Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için attığı adımların resesyona neden olmayacağını belirterek, nötr seviyeye ulaştıklarında enflasyonun istedikleri seviyede olup olmadığına bakarak ekonomide frene basıp basmama kararını alabileceklerini ve gerekeni yapacaklarını söyledi. Cleveland Fed Başkanı Mester ise, önümüzdeki iki Fed toplantısında 50 baz puan faiz artışından yana olduğunu belirtti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika’daki gelişmekte olan bölge ekonomilerinin GSYH’larının Rus doğal gazının aniden kesilmesi durumunda bu yıl %2,3 ve gelecek yıl %2 daralabileceğine işaret etti. Ayrıca EBRD, Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika’daki gelişmekte olan bölge ekonomileri için ekonomik büyüme tahminini bu yıl için %1,7’den %1,1’e ve 2023 yılı tahminini de %4,4’ten %4,2’ye çekti, aşağı yönlü revizyonda özellikle Ukrayna ekonomisinde tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi öngörülen daralma belirleyici oldu. Buna karşın EBRD, Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminlerini bu yıl için %2 ve 2023 yılı için ise %3,5 seviyesinde sabit tuttu.

Almanya’da nisan ayında ZEW beklentiler ve cari duruma ilişkin alt endeksleri, salgın sonrası en düşük seviyedeydi. Mayıs ayında ise ilgili endekslerin farklı yönde hareket ettikleri gözleniyor. Beklentiler endeksindeki kısmi toparlanmada, anket katılımcılarının ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerinin daha az kötümser olması etkili oldu.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30’da nisan ayına ilişkin TÜFE verisi takip edilecek. Mart ayında TÜFE’deki artış devam etmişti. Aylık bazda en çok artan kalem, enerji grubu olmuştu. Nisan ayında da görünüm fazla değişmedi. Bu kapsamda, nisan ayında TÜFE’nin aylık %0,2 artması ve yıllık bazda ise %8,5’ten %8,1’e hafif gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de TSİ 19’da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in konuşması izlenecek.

Almanya’da TSİ 9’da nisan ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Öncü verilere göre TÜFE, aylık %0,8 artarken, yıllık ise %7,4’e yükselmişti. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın enerji fiyatlarını artırmasıyla yıllık enerji ürünleri nisanda %35,3 artışla yine en fazla artış görülen ürün grubu olarak öne çıkmıştı.

Bunun yanında, bugün yoğun bir şekilde ECB üyelerinin konuşmaları bulunmakta. Bu kapsamda, TSİ 11’de ECB Başkanı Lagarde’ın, TSİ 10.15’te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Nagel’in, TSİ 11.55’te ECB Yönetim Konseyi Üyesi Knot’un ve TSİ 15.20’de ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel’in konuşmaları takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 17.30’da nisan ayı Hazine nakit dengesi verisi takip edilecek. Mart ayında Hazine nakit dengesi 40,6 milyar TL açık verirken, 12 aylık kümülatif nakit açığı 95 milyar TL’den 176,6 milyar TL’ye yükselmişti. Faiz dışı denge ise mart ayında 17,1 milyar TL açık verirken, kümülatif faiz dışı fazla 9,7 milyar TL olmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın nisan-haziran dönemi iç borçlanma stratejisinde nisan ayı iç borçlanma hedefi 27 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine nisan ayında hesaplamalarımıza göre borçlanma hedefinin üstünde 38,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve nisan ayında anapara ödemesinin 14,7 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine’nin 23,7 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Hazine nisan ayında uluslararası piyasalarda dış borçlanmaya gitmedi, dış borç anapara ödemesinin ise 0,6 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 0,6 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine’nin nisan ayında toplamda yaklaşık 23,1 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz. Nisan ayında Hazine’nin TCMB Analitik Bilanço’dan kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin bir önceki aya göre 18,2 milyar TL azaldığını görmekteyiz. Bu açıdan nisan ayında Hazine nakit dengesinin açık vermeyi sürdürdüğünü tahmin etmekteyiz.

Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından mart ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verisi yayınlanacak. Şubat ayında inşaat maliyet endeksi, aylık %5,7, yıllık ise %90,3 artmıştı. Verideki artışta ağırlıklı olarak emtia fiyatlarındaki artışın etkisi hissedilirken işçilik ücretleri ise görece kısıtlı artmıştı. 

Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • 29 Nisan haftasında toplam DTH miktarı 2,59 milyar USD (bireysel 1,4 milyar USD düşüş ve kurumsal 1,18 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %57’den %56,7’ye geriledi. TL kredilerde haftalık %2,24 artış, YP kredilerde %1,43 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %1,27 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 6 Mayıs haftasında toplam rezervin arttığını ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,7 milyar USD artarak 107,5 milyar USD’ye yükseldiğini, net uluslararası rezervin 2,1 milyar USD azalarak 14,9 milyar USD gerilediğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ 

Doğan Şirketler Grubu (DOHOL, Sınırlı Pozitif): Şirket 2022 yılı ilk çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı %138,1 oranında artarak 983,5mn TL’ye yükselmiştir. Grubun satış gelirleri 1Ç2022’de bir önceki yılın aynı döneminde göre %161,6 oranında artarak 7.433mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise %138 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar 359,9mn TL’den 1.523mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler aynı dönemde %92,7 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 243,5mn TL gelir kaydedilmiştir. İştiraklerden ise bu çeyrekte 7,6mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 327mn TL’den 1.358mn TL’ye yükselmiştir. Buna ilaveten yatırım faaliyetlerinden de 279,5mn TL gelir kaydedilirken, finansman giderleri de 159,3mn TL’den 357,2mn TL’ye yükselmiştir. Vergi öncesi net dönem karı 1Ç2022’de 1.280mn TL olurken, 94mn TL’lik vergi gideri sonrası net dönem karı 1.186mn TL olarak gerçekleşmiştir. 202,3mn TL’lik azınlık payı net dönem karı düşüldükten sonra 983,5mn TL ana ortaklık net dönem karı oluşmuştur.
 
Doğuş Otomotiv (DOAS, Pozitif): Doğuş Otomotiv 1Ç2022’de 996,7mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin ilk çeyrekte 891mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 406,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2022’de 1Ç2021’ye göre %16,9 oranında artarak 7.240mn TL’ye yükselirken, brüt kar %90,2 oranında artarak 1.450mn TL olmuştur. Şirketin brüt kar marjı ise 1Ç2021’e göre 7,7 puan artışla %20 olarak gerçekleşmiştir. Doğuş Otomotiv’in operasyonel giderleri aynı dönemde %29,3 oranında artmış ve 310,5mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 173,5mn TL net gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 1.313mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2021’deki faaliyet karı 500,9mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 10 puan artışla %18,1’i göstermiştir. 1Ç2022 FAVÖK’ü %113,5 artışla 1.201mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise yıllık 7,5 puan artmış ve %16,6 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 25,1mn TL net gelir kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da 147,2mn TL’lik net gelir kaydetmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 1.485mn TL olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri yıllık 87,9mn TL artarak 204,3mn TL’ye yükselmiştir. 276,1mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 996,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da 7,2 puan artışla %13,8’e yükselmiştir.

Sonuçların ardından Şirket 2022 beklentilerini de revize etmiştir. Buna göre, 2022 yılında toplam otomotiv pazarının (ağır ticari araç dahil) 790bin adet (Önceki: 830bin) seviyesinde gerçekleşmesi öngörülmektedir. Doğuş Otomotiv’in satış adetinin ise Skoda hariç 90bin adet (Önceki: 97bin) civarında olabileceğini tahmin edilmektedir. Şirketin yıllık yatırım harcamaları beklentisi ise 399mn TL ile değişmemiştir.

Esenboğa Elektrik (ESEN, Sınırlı Negatif): Şirket 2022 yılı 1. çeyreğinde 66,5mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki senenin aynı döneminde ise 586mn TL kar açıklamıştı (632,5mn TL’lik sabit kıymet değerleme farkları etkisiyle). Şirket’in satış gelirleri 1Ç2022’de 109,6mn TL gerçekleşerek geçen yılın birinci çeyreğine göre %168 büyüme kaydetmiş, aynı dönemde satışların maliyeti de 24,9mn TL’den 76,5mn TL’ye yükselmiştir. Böylece brüt kar %33 artmış ve 33mn TL olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet giderleri 6,8mn TL olan Şirket diğer faaliyetlerinden de kurlardaki yükselişin etkisiyle 139mn TL gelir kaydetmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü aynı dönemde %111 artarak 54mn TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı da %49 seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan yatırım faaliyetlerinden ise 1Ç2021’de sabit kıymet değerleme farkları nedeniyle kaydedilen 618,2mn TL’lik gelire karşın 1Ç2022’de sadece 64,8bin TL gelir kaydedilmiştir. Son olarak finansman tarafında 73,6mn TL’lik gider ile 1,8mn TL vergi gideri sonrası Şirket’in ana ortaklık net dönem karı 66,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.
 
Gen İlaç (GENIL, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2022’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %102,5 artarak 168mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri geçen yılın birinci çeyreğinde 806mn TL iken 1Ç2022’de 1.232mn TL olmuş ve %52,8 artış kaydetmiştir. Brüt kar %103 artarak 255mn TL olurken, brüt kar marjı ise 5 puan yükselerek %20,7 olarak gerçekleşmiştir. Şirketin operasyonel giderleri bu dönemde 78,9mn TL olmuştur. Bunun yanında Şirketin FAVÖK’ü birinci çeyrekte 191mn TL olurken FAVÖK marjı ise 3,1 puanlık artışla %15,5 olmuştur. Finansman tarafında ise 33mn TL gelir kaydedilmiştir. 1mn TL vergi gideri sonrasında Şirket’in 2022 yılı birinci çeyrek net dönem karı 168mn TL olmuştur.

Logo Yazılım (LOGO, Nötr): Şirket’in 1Ç2022’deki ana ortaklık net dönem karı 92,6mn TL gerçekleşerek geçen yılın ilk çeyreğine göre %69,2 oranında artış kaydetmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 89mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2022’de 269,1mn TL gerçekleşerek yıllık %93,1 oranında artış kaydederken, satışların maliyeti %119,5 artışla 60,6mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar ise %86,6 oranında artarak 208,5mn TL’ye çıkmıştır. Diğer yandan, faaliyet giderleri 2022 yılının ilk çeyreğinde 121,3mn TL gerçekleşerek yıllık %63 oranında artış kaydederken, FAVÖK de %106,3 oranında artışla 113,6mn TL’ye (Beklenti: 104mn) çıkmıştır. FAVÖK marjı 2,7 puan iyileşmeyle %42,2 gerçekleşmiştir. Şirket, bu çeyrekte 6,6mn TL net finansman geliri yazmıştır.

Pegasus (PGSUS, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2022’deki net dönem zararı 1.100mn TL (60mn EUR) olmuştur. Piyasa beklentisi Şirket’in ilk çeyrekte 1.098mn TL net dönem zararı açıklaması yönündeydi. 1Ç2021’deki net dönem zararı 933,2mn TL (101mn EUR) idi. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2022’de 1Ç2021’ye göre %272,9 artarak 4.064mn TL’ye (270mn EUR) (Piyasa Beklentisi: 4.009mn TL) yükselirken, brüt zarar 344,5mn TL olmuştur. Operasyonel giderler %188,6 artışla 289,5mn TL olurken, diğer faaliyet giderleri net 34,9mn TL’yi göstermiştir. Böylece, 1Ç2022’deki faaliyet zararı 668,9mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç2021’deki faaliyet zararı 684,6mn TL idi. İlgili dönemin FAVÖK’ü 342,1mn TL (Piyasa Beklentisi: 457mn TL) seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı %8,4 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 129,6mn TL net gelir yazılırken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 4,6mn TL net gelir kaydedilmiştir. Diğer taraftan, Şirket 1. çeyrekte 611,2mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Pegasus 2021’nin aynı döneminde 288,5mn TL net finansman gideri kaydetmişti. 46,2mn TL’lik net vergi geliri sonrasında net dönem zararı 1.100mn TL olmuştur.

2022 yılıyla ilgili olarak, arz edilen kapasitenin en az 2019 seviyesinde olacağı tahmin edilmektedir. 3Ç2022 için planlama 3Ç2019’a göre %110-%115 kapasite seviyelerine ulaşmak yönündedir. 2022 yılsonunda filo büyüklüğünün 101 uçak (1Ç2022 sonu: 91) olması öngörülmektedir.

Qua Granite Hayal Yapı (QUAGR, Pozitif): Şirket 1Ç2022’de 245,5mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise 45,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri 1Ç2022’de geçen yılın ilk çeyreğine göre 448mn TL artarak 650,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satışların maliyeti ise 322,3mn TL kaydedilirken, buna bağlı olarak brüt kar 328mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin brüt kar marjı ise 1Ç2021’e göre 11,3 puan artışla %50,4 olarak hesaplanmıştır. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde 53mn TL artarak 79mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 92mn TL net gelir kaydedilmesinin ardından net faaliyet karı 341,2mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2021’de 68mn TL net faaliyet karı açıklamıştı. Şirket’in 1Ç2022 FAVÖK’ü de 262mn TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı da %28,5’ten %40,3’e yükselmiştir. Şirket, son çeyrekte finansman tarafında net 92mn TL gider kaydederken, 3,5mn TL’lik net vergi gideri sonrası 245,5mn TL ana ortaklık net dönem karı gerçekleşmiştir.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Sabancı Holding’in 2022 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı 8.250,7mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 7.899mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 7.582mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Yüksek kar rakamında Akbank, Akçansa, Brisa’nın beklentilerin üzerinde kar açıklaması etkili olmuştur. Diğer taraftan, sigorta segmenti ve perakende grubunun karlılığı ise ilk çeyrekte beklentilerimizin altında gerçekleşmiştir.
 
Selçuk Ecza Deposu (SELEC, Pozitif): Şirket’in 1Ç2022’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %93,5 artarak 548,7mn TL’ye yükselmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 401mn TL idi. Satış gelirleri geçen yılın birinci çeyreğinde 5.790mn TL iken 1Ç2022’de 8.568mn TL’ye ulaşarak %48 büyüme kaydetmiştir. Brüt kar ise %87,2 artmış ve 1.048mn TL olmuştur. Brüt kar marjı da 2,6 puan iyileşerek %12,2 olarak gerçekleşmiştir. Şirketin operasyonel giderleri bu dönemde 415mn TL olmuştur. Bunun yanında Şirketin FAVÖK’ü ilk çeyrekte 655mn TL olurken (Beklenti 506mn TL) FAVÖK marjı 1,9 puan artmış ve %7,6 olmuştur. Diğer yandan, yatırım faaliyetlerinden net 57,1mn TL gelir elde edilirken finansman tarafında oluşan gider geçen seneye göre %75 azalarak 1,4mn TL gerçekleşmiştir. Son olarak şirket 166mn TL vergi gideri kaydederken, 2022 yılı birinci çeyrek net dönem karını da 548,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.
 
Ülker Bisküvi (ULKER, Sınırlı Negatif): Ülker 2022 yılının ilk çeyreğinde 470,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Piyasanın ortalama ana ortaklık net dönem zararı beklentisi 150mn TL iken, bizim zarar beklentimiz 102mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada kurlardaki artış kaynaklı finansman giderlerinin beklentimizden yüksek gerçekleşmesi etkili olmuştur. Diğer taraftan Şirket’in FAVÖK’ü ise1.244,6mn TL ile 1.074mn TL’lik piyasa beklentisini aşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 431,1mn TL ana ortaklı net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, satış hacmindeki %5,5’lik artış ve satış fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle %111,4 oranında artarak 5.886mn TL’ye ulaşırken, şirketin brüt karı da %114,4 oranında artmış ve 1.849mn TL olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde şirketin operasyonel giderleri %85oranında artarken, diğer faaliyetlerden kurlardaki artış kaynaklı 168mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece şirketin faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %168,4 oranında artarak 1.335mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in FAVÖK’ü ise %127,8’lik artışla ile 1.245mn TL olarak gerçekleşirken, FAVÖK marjı da %19,6’dan %21,1’e yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 1Ç2021’deki 1.479mn TL’den 1Ç2022’de 343mn TL’ye gerilerken, 1.997mn TL’lik de net finansman gideri kaydedilmiş ve bu durum ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmesinde önemli etken olmuştur.

Ülker ayrıca 2022 yılı beklentilerini açıklamıştır. Buna göre Şirket 2022 yılında 20 milyar TL ciro beklerken (2021 12,5 milyar TL idi), %18,6 oranında (2021 yılı FAVÖK marjı %18,6 idi) da FAVÖK marjı öngörmektedir.

Torunlar GYO (TRGYO, Nötr): Torunlar GYO’nun 1Ç2022’deki (konsolide) net dönem karı 169,5mn TL net olarak gerçekleşmiş ve hem bizim beklentimiz olan 171mn TL hem de piyasa beklentisi olan 173mn TL’ye yakın gerçekleşmiştir. Şirket, 1Ç2021’de 117,1mn TL net zarar yazmıştı. Torunlar GYO’nun ilk çeyrekteki satış gelirleri 593,5mn olarak gerçekleşmiş ve yıllık %127,1 oranında büyüme kaydetmiştir. Şirket’in kira gelirleri yıllık %109,3 oranında artarak 1Ç2022’de 263,2mn TL’ye yükselirken, konut ve ofis satış gelirleri 236,1mn TL ile geçen yılın ilk çeyreğine göre %135,2 oranında artış göstermiştir. Şirket’in brüt karı ise 484,8mn TL ile yıllık %150,3 oranında yükselirken, FAVÖK 445,1mn TL (Beklenti: 417mn TL) gerçekleşmiş ve aynı dönemde %143,5 oranında artmıştır. FAVÖK marjı ise %75 (1Ç2021: %69,9) olmuştur. Diğer yandan, bu çeyrekte 296mn TL net finansman gideri (1Ç2021: 304mn TL net finansman gideri) yazılırken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 27,9mn TL gelir kaydedilmiştir.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Vakıfbank’ın 2022 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %50,3 oranında artarak 3.002mn TL’ye yükselmiştir. Bizim net kar tahminimiz 3.537mn TL iken, piyasanın ortalama kar beklentisi 3.240mn TL idi. Serbest karşılığın da etkisiyle toplam karşılıklar beklentimizin üzerinde gelirken, net faiz gelirleri ile net ücret ve komisyon gelirleri tahminlerimizden daha iyi gelmiştir. Ayrıntılar için tıklayınız…

Vestel Elektronik (VESTL, Sınırlı Pozitif): Vestel Elektronik’in 2022 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı 472,2mn TL ile piyasa beklentisi olan 293mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Vestel Elektronik’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 220,3mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %89,3 oranında artmış ve 11.741mn TL olmuştur. Satışların maliyeti aynı dönemde %91 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %84,2 artışla 2.788mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı 0,7 puan düşüşle %23,7 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %92,6 artmış ve 1.630mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 1.219mn TL gider kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak faaliyet zararı 60,9TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyet giderleri hariç FAVÖK ise aynı dönemde %68,7 artışla 1.491mn TL olurken, FAVÖK marjı 1,6 puan düşüşle %12,7’ye gerilemiştir. Finansman tarafında net 549,4mn TL gelir kaydedilmiştir. 1Ç2021’deki net finansman gelirleri 88,6mn TL idi. Şirket 1Ç2022’de çeyrekte 119,5mn TL’lik vergi geliri yazmıştır. Bu gelişmeler neticesinde 1Ç2022 net dönem karı 592,6mn TL olurken, ana ortaklık net dönem karı 472,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. (1Ç2021 net dönem karı 259,8mn TL, ana ortaklık net dönem karı 220,3mn TL) Ana ortaklık karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da 0,5 puanlık artışla %4 olarak hesaplanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Akaryakıt: Dolar/TL kurunda yaşanan artışın ardından benzin fiyatlarına litre başına 79 kuruşluk zam yapıldı. İstanbul’da benzinin litre fiyatı 79 kuruş artışla 21,12 TL oldu. Motorin fiyatlarında ise değişiklik yapılmadı. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Çelebi Hava Servisi (CLEBİ, Pozitif): Çelebi Hava 2022 yılının ilk çeyreğinde 128,7mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 53,3mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %142,7 oranında artarak 1.095mn TL’ye çıkan Şirket’in brüt karı ise 116,2mn TL’den 343,1mn TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler 121,8mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 19mn TL net gider kaydedilmiştir. Böylece ilk çeyrekte 202,3mn TL net faaliyet karı oluşmuştur. 1Ç2021’deki faaliyet karı 37,8mn TL idi. İlgili dönemin FAVÖK’ü 299,8mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı %27,4 olmuştur. Finansman tarafında 13,2mn TL net gider kaydedilmiştir. 45,7mn TL’lik vergi gideri sonrası net dönem karı 141,6mn TL olurken, azınlık payı düşüldükten sonra 128,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmiştir.

İzmir Demir Çelik (IZMDC, Pozitif): Şirket’in 1Ç2022’deki ana ortaklık net dönem karı 178mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 125,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %122,5 oranında büyüme göstererek 4.269mn TL’ye yükselirken, brüt kar ise 552,3mn TL artarak 701,6mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 1Ç2022’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 19,4mn TL artmış ve 38,7mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 162,1mn TL net gelir elde edilmiştir. Böylece faaliyet karı 825mn TL olmuştur (1Ç2021’de 191,1mn TL faaliyet karı kaydedilmişti). 1Ç2022 FAVÖK’ü %295,3 artışla 709,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise yıllık 7,3 puan artmış ve %16,6 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden net 27,4mn TL gelir, finansman tarafında ise kur farkı kaynaklı 624,2mn TL net gider kaydedilmiştir. 47,2mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 178mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Kervan Gıda (KRVGD, Nötr): Şirket’in 1Ç2022’deki ana ortaklık net dönem karı 64,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı çeyreğinde 54,1mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklanmıştı. Kervan Gıda’nın satış gelirleri 1Ç2022’de 997,9mn TL gerçekleşerek geçen yılın 1. çeyreğine göre %208,5 oranında büyüme kaydederken, brüt kar 269,8mn TL ile yıllık %160,2 oranında artmıştır. Operasyonel giderler 1Ç2022’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %224,6 artmış ve 161,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 36,3mn TL net gelir elde edilmiştir. Böylece faaliyet karı 144,9mn TL olmuştur (1Ç2021’de 92,3mn TL faaliyet karı kaydedilmişti). 1Ç2022 FAVÖK’ü %123,8 artışla 139,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise yıllık 5,3 puan azalmış ve %14 olmuştur. Finansman tarafında ise 84,2mn TL net gider kaydedilmiştir. 9,7mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 64,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Tümosan (TMSN, Pozitif): Şirket 2022 yılının ilk çeyreğinde 97,2mn TL net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise net dönem karı 27,2mn TL olarak gerçekleşmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %93,2 artarak 512,3mn TL olurken brüt kar da %186 artmış ve 186,1mn TL olarak kaydedilmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde 48mn TL olmuştur. Böylelikle faaliyet karı 138mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK’ü geçen senenin aynı dönemine göre %272,8 artarak 156,7mn TL olurken FAVÖK marjı 14,7 puan artarak %30,6 olarak gerçekleşmiştir. Şirket finansman tarafında ise 22,6mn TL net gider kaydetmiştir. Son olarak 22,3mn TL vergi gideri sonrası Şirketin net dönem karı 97,2mn TL olmuştur.
  
FAİZ PİYASALARI

 

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 73 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 351 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,03 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,94-%3,07 bandında hareketin ardından %2,99 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 70 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 125 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir